De regio Lungau is door Unesco uitgeroepen tot een Biosferenpark, dat wil zeggen dat de Lungau van een zeer grote natuurschoon is. Hier wordt nog op een authentieke manier geleefd en gewerkt met respect voor de natuurlijke omgeving. De regio is zeer milieuvriendelijk en heeft duurzame productiemethoden om het ecosysteem en het cultuurlandschap te bewaren. Door de lang geïsoleerde ligging van de regio is nagenoeg alle kenmerkende cultuur goed bewaard gebleven. Pas na de komst van de Tauernautobahn in de jaren 70 is de bereikbaarheid optimaal geworden.
Klik op onderstaande foto voor een vergroting:
In 2016 is het Weisspriachtal (een van de 7 prachtige zijdalen van de Lungau) met de rivier de Longa, uitgeroepen tot het mooiste gebied van het Salzburgerland en het op 2 na mooiste gebied van Oostenrijk! Dit is een uitverkiezing geweest van het ORF tv-programma ‘9 Plätze 9 Schätze’ waarbij de Oostenrijkers zelf hun stem konden uitbrengen. Dit zijn indicaties dat het hier gaat om een heel bijzonder stukje Oostenrijk. Hier vind je nog echte authenticiteit waar de mensen trots zijn op hun afkomst en waar nog waarde wordt gehecht aan natuur, cultuur en tradities
Klik op onderstaande foto voor een vergroting:
Wist u overigens dat de Lungau het gebied is met de meeste zonuren van heel Oostenrijk? Dit komt mede door de zuidelijke ligging met doorgaans gunstiger weersinvloeden vanuit de Mediterrane regio. In het Noorden wordt de Lungau beschermt door de bergketens van de Hohe Tauern, de Radstätter Tauern en de Niedere Tauern. Door de beschutte ligging wordt het slechte weer vanuit het noorden veelal tegengehouden. De vermaarde Fohnwinden zijn hierdoor nauwelijks aan de orde, hetgeen een veel stabieler klimaat tot gevolg heeft. Dit brengt over het algemeen zonnige en warme zomers met zich mee en daarentegen zeer sneeuwzekere en veel koudere winters. De Lungau is een hoog plateau gelegen op meer dan 1.000 boven de zeegspiegel. De optelsom van deze omstandigheden zorgt voor een zeer sneeuwzekere omgeving met een veel langer dan gemiddeld skiseizoen. De Oostenrijkers noemen de Lungau niet voor niets ook wel ‘Österreichischen Sibirien’!
Door de hoge ligging van de regio zijn er geen pollen hetgeen zeer gunstig is voor mensen met allergieën of astmatische klachten. Ook wordt het gebied geregeld bezocht door topsporters voor hoogtestages. Nergens in Oostenrijk is de bio-diversiteit zo hoog als in de Lungau. Verschillende bergketens met eigen karakteristieken komen hier samen wat veel bijzondere vegetatie en diersoorten tot gevolg heeft. Het landschap heeft vele gezichten. Zo is de Lungau in de herfst misschien wel op z’n mooist met zijn ongerepte woeste natuur, bergmeren (meer dan 60!!) en goudgeel kleurende bomen. Dit heeft de Lungau haar andere bijnaam ’Klein Kanada’ opgeleverd!
Ook vermeldenswaardig is dat het hoogplateau van de Lungau relatief vlak is en op gepaste afstand wordt omringd door de hogere bergketens. Dit maakt het een zeer geschikt gebied voor jong en oud om te wandelen of te fietsen met prachtig uitzicht op de omliggende hoge bergen. Tevens beschikt het over het grootste E-bike netwerk van Oostenrijk met talloze gratis laadstations.